ANNONS - NewPaakkola

Elektriska transportband minskar utsläpp och ökar säkerheten

Tommi Juntikka, CEO för NewPaakkola.

Gruvindustrin står inför en utmaning där krav på minskad miljöpåverkan och ökad säkerhet måste balanseras med effektivitet och lönsamhet. Traditionell transport och tailing storing facilities, det vill säga hur gruvavfall hanteras, kräver stora mängder energi och vatten, samtidigt som de kan innebära säkerhetsrisker och miljöproblem. För att möta dessa utmaningar behövs lösningar som minskar koldioxidutsläpp, optimerar resursanvändningen och skapar säkrare arbetsmiljöer.

Elektriska transportbandslösningar som alternativ

En stor del av en gruvans CO₂-utsläpp kommer från de tunga dieseldrivna transportfordon som används för att flytta gråberg och malm. NewPaakkola utvecklar elektriska transportbandslösningar som erbjuder ett mer hållbart alternativ.

Genom att ersätta tunga fordon med överlandstransportörer och höghöjdskonveyor kan energiförbrukningen minskas, samtidigt som säkerheten förbättras genom att färre fordon är i rörelse inom gruvområdet.

– Vår lösning går ut på att man inte behöver använda stora och dyra dump-truckar. Vårt system minskar CO₂-utsläppet med upp till 90 procent vid dagbrottsbrytning. Dessutom minskar man underhållskostnader som dumptruckar har. Bara ett däck till en dumptruck kan kosta mellan 60 000–90 000 euro. Enbart trucken kostar från 3,5 miljoner euro, och ju djupare du går i ett dagbrott desto fler truckar måste du ha, säger Tommi Juntikka, CEO för NewPaakkola.

Torrlagring – en mer hållbar metod

Traditionella gruvor förlitar sig på stora vattenmagasin och gruvdammar för att hantera anrikningssand, vilket innebär risker för både miljö och säkerhet.

Flera historiska dammbrott har orsakat allvarliga miljökatastrofer, vilket ökar trycket på gruvbolag att använda mer hållbara hanteringsmetoder som torrlagring och transportbandslösningar.

NewPaakkolas torrlagringssystem gör det möjligt att hantera avfall på ett säkrare och mer hållbart sätt genom att avlägsna vatten vid källan och sedan lagra materialet i en kompakt form.

– Detta minskar behovet av vattenresurser, minimerar risken för dammhaverier och förenklar markåterställning efter avslutad gruvdrift. Det handlar inte bara om att uppfylla miljökrav – det är också en fråga om ekonomisk hållbarhet, säger Tommi Juntikka.

NewPaakkolas transportbandslösningar och torrlagringssystem gör det möjligt att minska driftskostnader, förbättra materialflöden och uppfylla strängare miljökrav.

Innovativ hantering av torrlagring

Torrlagringen hanteras sedan effektivt av en bridge stacker, som bygger 10 meter höga lager med en radie på 800 meter – en lösning som NewPaakkola är ensam om.

– Bäst av allt är att hela systemet drivs med elektricitet och kan opereras med endast fem personer, säger Juntikka.

Framtidens hållbara gruvindustri

Med elektrifierade transportlösningar, minskad vattenanvändning och innovativa torrlagringssystem ser NewPaakkola en stor möjlighet att förändra gruvindustrin.

För mer information, besök www.newpaakkola.com