Så pratar du med din tonåring om säkerhet på nätet
Vivi Wallin bor i Stockholm med sina två barn på 13 och 16 år. Här driver hon bland annat Mammasanningar, där hon med mycket humor och helt utan filter skildrar föräldraskap.
I samarbete med Snapchat ger hon nu sina bästa råd för hur tonåringar ska vara säkra på nätet.

Hur inleder du samtal med din tonåring om att vara säker online?
– Vi lever alla så mycket av våra liv online nuförtiden så det är viktigt att kunna navigera säkert på nätet. Men det är inte alltid en konversation som föräldrar vet hur man ska ha. Jag har försökt att prata med barnen om det mesta ända sedan de var små. Men det är märkbart att ju äldre de blir, desto mindre vill de dela med sig. Så det är en utmaning. Ett tips är att försöka prata när man är i en miljö där man inte kan göra mycket annat, exempelvis i bilen, i bastun eller under en promenad. Då tenderar de att vara mer öppna.
– Jag försöker också lägga märke till när de är öppna för konversation, så att man inte trycker på för hårt när de inte vill prata. En annan sak som jag har märkt fungerar är att visa intresse för sitt barns digitala liv – exempelvis genom att be dem att spela ett online-spel tillsammans, ta en bild med ett roligt filter eller göra en video tillsammans. Allt öppnar upp för samtal, och det blir lättare att fråga dem om vilka roliga saker de ser online, men också om något som kanske gör dem obekväma.
Hur behåller du en öppen dialog med din tonåring?
– Prata, prata, prata, lyssna, lyssna, lyssna. De kan tycka att du lägger dig i, men om du inte undviker svåra frågor vet de att de kan komma till dig om det är något. Jag är också tydlig med att jag aldrig kommer att bli arg, så de behöver inte oroa sig för min reaktion om de upplever något svårt.

Har du några tips för andra föräldrar med tonåringar på sociala plattformar?
– Nyckeln för mig är att ha en öppen dialog om hur man är säker online. När det gäller Snapchat insåg jag inte innan jag började använda det hur många skydd de har för 13 till 17-åringar för att förhindra att främlingar kontaktar dem. Ett av skydden är att tonåringarna måste vara ömsesidiga vänner innan de börjar kommunicera. Jag tycker också att sättet de har närmat sig sina föräldrars verktyg är riktigt smart. Du kan koppla samman ditt konto med dina tonåringar genom Family Centre-verktyget. Det innebär att du kan se vilka dina tonåringar pratar med – men du kan inte se innehållet i chattarna, vilket bevarar deras integritet.
– Du skulle inte vilja att dina tonåringar går ut utan att veta med vem de träffar, och det här är lite liknande. När man kopplar ihop sina konton skapas också ett tillfälle att prata med barnen mer generellt om säkerhet online. Det är en balansgång att respektera tonåringarnas integritet samtidigt som man vill säkra deras online-säkerhet, och jag tycker att Snapchats Family Center hjälper till att upprätthålla den balansen bra.
